Nebylo by světa bez katastrof ...

Jak se srážejí planety a další dva katastroficky zaměřené články v časopise 1/2009 21. stoleti

22.12.2008 13:16

Rád bych upozornil na zajímavý článek Jak se Srážejí planety ... v prvním čísle 21. století 2009 (už v prodeji) strana 52

Informuje o pozorování pravděpodobné srážky dvou kosmických těles v souhvězdí Andromedy amerického astronoma a fyzika Benjamina Zuckermana a Gregora Henry z Tenesseské státní univerzity v USA. Pozorovatelský tým tuto srážku samozřejmě nemohl sledovat přímo, ale zachytil velmi hustá oblaka prachu, která obě planety, jež se srazily, zahalila. Pokud byl na některé z těchto planet život, tato obrovská kolize tento život zničila během několika minut. Obě planety v souhvězdí Berana se velikostí podobají Zemi a Venuši.

Jak může k takové události dojít? Srážka je ovlivněna tím, že se jedno z těles dostalo do takové blízkosti, že bylo zachyceno gravitačním polem druhé planetky a obě pole na sebe působí, čímž se vzájemně přitahují a přibližují. Za nějakou dobu vzdálenost mezi tělesy klesne na míru a nastane mohutná exploze obou těles.

Více o tomto tématu na stránkách České astronomické společnosti.

Zajímavá je také vložený panel, který představuje možnosti odvrácení srážky s naší Zemí - ne vše je při současné úrovni naší vědy však možné, na druhou stranu - zatím vše nasvědčuje tomu, že žádné takové nebezpečí nám nehrozí. Tedy, co by se dalo dělat, kdyby nám takové nebezpečí hrozilo?

1. Jaderný výbuch: vedle tělesa dojde k jaderné explozi, která svou silou odkloní planetku z dráhy. K odklonu dojde pomocí úniku vlastního materiálu z tělesa.

2. Štít z planetky: Poblíž Země by byla připravena planetka, která byla v nejvyšší nouzi "vyslána" proti nebezpečnému tělesu.

3 Laser: zatím takový laser nemáme, ale teoreticky by musel být schopen soustředěný laserový paprsek odvrátit těleso z jeho původní dráhy.

4. Družice: vyletěla by proti pronikajícímu nebezpečnému tělesu jako střela. Na velká tělesa by však neměla žádný vliv.

5. Gravitační traktor: družice nebo jiný objakt by svou gravitační silou postupně těleso odklonila z jeho trajektorie

6. Kupodivu barva: těleso by se zbarvilo, čímž by se změnila odrazivost jeho povrchu. Tak by ho z jeho dráhy vytěsnilo samo Slunce.

Z katastrofického hlediska bych v tomto čísle doporučil i dva další články:

Zastaví houby globální oteplování - včdci zjistili, že při zvýšené teplotě a vlhku se velmi pěkně rozmnožují houby a plísně. O tom víme asi všichni své ..., ale zjistili také, že pomáhají na sebe vázat kysličník uhličitý a mohl by nás tento dosud skytý ekosystémový jev případně zachránit.

Třetím zajímavým článkem v tomto čísle je Kolonizace vesmíru: budeme dobývat cizí planety násilím? - o způsobech, jakými bude nutno zaměřit vědecký výzkum pro meziplanetární lety (už jen let k Marsu) a s tím spojenými riziky a do vzdálené budoucnosti i k hromadné evakuaci z odumírající Země a naší Sluneční soustavy.

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode