Nebylo by světa bez katastrof ...

Kosmické záření

17.11.2008 19:14

Magnetickým štítem proti kosmickému záření

Technet 15. 11. 2008

... většina kosmického záření je tvořena částicemi galaktického původu, které dosahují ještě vyšších energií než ty ze Slunce, jistě si dovede představit, jakým rizikům budou muset astronauti při plánovaných meziplanetárních letech čelit.
Ničivé účinky kosmického záření se projevují nejen škodlivým působením na živou hmotu (destrukce molekul DNA), ale i v postupně narůstající degradaci konstrukčních materiálů (křehnutí), zvlášť citlivá jsou v tomto ohledu elektronická zařízení (hrozí vymazání pamětí, zničení obvodů).
Pozemskému životu od kosmického záření naštěstí žádné zvláštní nebezpečí nehrozí. Zemský povrch je totiž před ním chráněn, a to hned dvojím způsobem. Jednak geomagnetickým polem, které odklání nebezpečné částice směrem ven (kolem planety se díky němu vytváří obrovská magnetická bublina), jednak její hustou atmosférou, která většinu nebezpečných částic zachytí ...

Článek dále popisuje, jak se vědci (britsko-portugalský výzkumný tým Rutherford Appleton Laboratory, the Universities of York, Strathclyde university a IST Lisabon). snaží vyvinout magnetickou bublinu, která by obklopovala kosmická plavidla při cestách lidí dále do vesmíru, třeba právě k Marsu a která by odkláněla od lodi ionizované částice. První pokusy jsou docela nadějné. 


 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode