Nebylo by světa bez katastrof ...

Fiktivní havárie Dukovan ve filmu rakouské televize ÖRF

08.11.2008 11:18

Jaderná elektrárna Dukovany s kostelíkem

 

"Rakouská veřejnoprávní televize ORF odvysílala ve čtvrtek 6. 11. 2008 večer 90timinutový film První den, který pojednával o fiktivní havárii v jihomoravské jaderné elektrárně Dukovany. Tvůrci pořad avizovali jako fikci o havárii nedaleko rakouských hranic, nakonec ale ve filmu zaznělo, že jde o havárii v Dukovanech." Více najdete například na Novinkách.cz ,

"Výbuch v jaderné elektrárně Dukovany. Tisíce Rakušanů utíkají zmateně do krytů, hasiči se snaží pomoci ozářeným, rozdávají jodové tablety. Takové téma zvolil rakouský režisér Andreas Prochaska pro své filmové drama „První den“ ..." více na Lidovkách.cz.

Ministr: Nebudu reagovat na film o havárii Dukovan - Aktuálně.cz

"Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebude oficiálně reagovat na rakouský televizní film o fiktivní havárii jaderné elektrárny Dukovany a o jejích důsledcích pro tamní příhraničí.

Informaci České televize ale server mírní České noviny: píše, že podle velvyslanectví ve Vídni bude po konzultaci s ministerstvem zahraničí zváženo vydání oficiálního stanoviska."

Tak bylo to o Dukovanech a nebo o Temelínu?

iHned.cz soudí, že o Temelínu: článek V rakouské televizi zkolaboval Temelín

(Režisér ... - naše poznámka) "Prochaska vidí jadernou poruchu jako "situaci, která se nedá natrénovat v žádném cvičení" a ukazuje pohotovost a profesionalitu krizových štábů.

Scénář filmu je podle anotace mimořádně katastrofický: "Obyvatelstvo je alarmováno, aby zůstalo v domech. Mnozí toto upozornění ignorují, někteří propadají panice. Země mobilizuje zásahové jednotky: lidé i zvířata musí být změřeni či dekontaminováni. Sedláci jsou zoufalí, nedokáží pochopit, proč sklizeň a dobytek najednou mají být nestravitelné."

Představitelé ORF tvrdí, že je jejich povinností varovat Rakušany před možnými riziky spojenými s jadernou elektrárnou, která stojí za hranicemi.

Autor filmu Andreas Prochaska natočil mimo jiné také čtyřdílný mystery-thriller "Zodiak – Horoskopový vrah" a pokračování koprodukčního hitu "Za tři týdny jsi mrtvý".

"Seriozní utopie"

První den je zprávou o utopii, která se přímo nabízí, o poměrně představitelné události. Se vší potřebnou péčí veřejnoprávní televize má být příspěvkem k debatě o energii, bezpečnosti, civilní ochraně a občanské odvaze. To je seriozní science-fiction,“ řekl šéf televizní produkce ORF Heinrich Mis."

ČT24: "Podle ORF se nemělo jednat o provokaci v rámci sporu, který vede Rakousko s Českou republikou v oblasti jaderné energetiky. S tím ale česká strana nesouhlasí. 

"Nepochybně si mohli vybrat kteroukoliv jinou elektrárnu v nějaké jiné zemi. V Německu nebo ve Švýcarsku by se to určitě nesetkalo s takovým negativním ohlasem, jako když volba padla právbě na Českou republiku," soudí zpravodaj ČT ve Vídni Jan Moláček. Na vině je podle něj stereotyp, který spojuje jaderné nebezpečí s Českou republikou.

Považuji za správné, že se někdo, v tomto případě režisér Prochaska, tomuto tématu věnuje a ukazuje lidem, co by se mohlo stát," uvedl pověřenec pro jaderná zařízení z hornorakouské vlády Radko Pavlovec. Elektrárna v Dukovanech podle něj není vybavena tzv. kontejnmentem (ochranou obálkou reaktoru), bez něhož by byla každá havárie spojena s velmi rychlým únikem radioaktivity.

Český velvyslanec ve Vídni Jan Koukal považuje film za připravenou PR akci. Pavlovec s tím nesouhlasí. Nemyslí si, že by podobná forma kritiky jaderné energetiky měla způsobit mezinárodní konflikt. Podle Koukala První den v současnosti česká strana vyhodnocuje. Poté se rozhodne, zda bude na odvysílání pořadu nějak reagovat."

Přehrajte si na této stránce i video s vyjádřením Rozhovorem s Janem Koukalem, Radko Pavlovcem a Janem Moláčkem

Zatím se mi nepodařilo najít oficiální stránku o tomto filmu na ÖRF

Pohled do jaderné elektrárny Dukovany na YouTube (dokument) a další videa.

O jaderné elektrárně Dukovany na Wikipedii:

Bezpečnost

Elektrárna patří mezi 13 % nejbezpečnějších na světě, za poslední 3 roky na ní nedošlo k žádné poruše větší než stupeň 0 stupnice INES. Od roku 2000 rovněž nedošlo k žádnému automatickému odstavení reaktoru.[5][6] Kolektivní efektivní dávka pracovníku elektrárny v roce 2005 byla 0,15 Sv na blok, což je hluboko pod bezpečnostními normami (roční limit pro pracovníky s ionizujícím zářením je 50 mSv za rok, a 100 mSv během 5 let).[7] Elektrárna je držitelem osvědčení Bezpečný podnik, který vydává Ministerstvo práce a sociálních věcí pod garancí Českého úřadu bezpečnosti práce.

 

Havárie a poruchy

Elektrárna za celou historii nezaznamenala žádnou havárii v provozu ani mimo něj, která by si zasloužila číslo na stupnici havárií. Mimo provoz se stala pouze jedna menší havárie. Byl jí požár transformátoru v roce 1988, který ale nespadá přímo do zařízení elektrárny. Požár byl rychle zlikvidován, do vodní nádrže Mohelno však unikl chladicí olej. Všechen byl následně zachycen nornými stěnami bez jakýchkoliv následků. Elektrárna poté z vlastních nákladů vybudovala o několik desítek metrů severněji ve Skryjích malou záchytnou nádrž jako prevenci případných dalších úniků. Od tohoto požáru však žádný podobný únik nebyl zaznamenán.

Ekologie

JEDU je držitelem certifikátu certifikát ISO 14001 – Ekologický podnik. Za 21 let svého provozu (1985–2006) Dukovany vyrobily energii ekvivalentní spálení 190 mil. t uhlí, díky čemuž do atmosféry nemuselo být vypuštěno 237 milionů tun CO2. Jde o přibližně stejné množství, které ročně vypustí do ovzduší 5,2 milionu v Česku evidovaných motorových vozidel.

Na státem kontrolovaný „jaderný účet“ (fond shromažďující prostředky na rekultivaci prostoru elektrárny po vyřazení z provozu, výstavbu a správu trvalého úložiště vyhořelého jaderného paliva) platí 50 Kč za každou vyrobenou MWh, denně tedy přibližně 2,1 mil. Kč.[8]

 

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode