Nebylo by světa bez katastrof ...

Různé články o černých dírách - zatím jen z Technetu

17.11.2008 18:39

Vesmírné překvapení: supermasívní černé díry existovaly již v raném vesmíru

Technet 18. 11. 2008

z článku: 

Srážka galaxií v daleké minulosti

SMA zachytil obě galaxie v okamžiku jejich počínající vzájemné kolize. K této události ale došlo v dávné minulosti, v době, kdy byl vesmír starý jen necelé dvě miliardy let. (Velký třesk se odehrál asi před 13,7 miliardami let.) V současnosti s největší pravděpodobností obě galaxie splynuly a tvoří jednu jedinou, eliptickou galaxii s jednou obří černou dírou uprostřed.

Černá díra může být bránou do jiného vesmíru

Technet 2. 7. 2007

povídání hlavně o tom, co to jsou černé a červí díry - obrázky

Hawkingova teorie o vypařování černých děr

Vědci se ptají, zda vůbec existují černé díry

Technet 9. 8. 2007

První umělá černá díra je na světě

Technet 22. 3. 2007

Vědci objevili maximální hmotnost černých děr

Technet 19. 9. 2008

Černé díry mohou rozsévat i život, soudí vědci

Technet 2. 5. 2007

Zatmění černé díry odkrývá tajemství raného vesmíru

Technet 19. 4. 2007

Porucha největšího urychlovače částic v CERNu

 

18.12.2008 - CERN (Evropská organizace pro jaderný výzkum) zveřejnil fotografie škod, jejichž odstranění podle posledních zpráv potrvá minimálně do července příštího roku (tj. 2009). Závady byly způsobeny únikem helia, které udržuje supravodivá spojení na teplotách blízkých absolutní nule.

V polovině září tohoto roku (tj. 2008), tedy pouhých několik dní po svém oficiálním startu, musel být provoz největšího světového urychlovače LHC (Large Hadron Collider - Velký hadronový srážeč) náhle přerušen z důvodů nepředvídané poruchy. 

V ostře sledovaném zařízení se vědci pokusí navodit fyzikální podmínky, které panovaly v prvních okamžicích existence našeho vesmíru, tedy krátce po velkém třesku. Velké množství experimentů, jež mají na LHC v budoucnosti proběhnout, by nám mělo přinést řešení spousty otázek, na které dosud současná fyzika neumí odpovědět. Za všechny uveďme jen následující: Jaká je skutečná podstata hmoty? Či proč v našem světě převládá hmota nad antihmotou? 

Očekává se objev nových elementárních částic, zejména Higgsova bosonu, jehož nalezení by mohlo znamenat završení tzv. standardního modelu, základní teorie popisující vlastnosti a chování částic tvořících vše kolem nás (včetně nás samotných).

 

Přečtěte si také:

Oficiální stránky projektu:

www.cern.ch

www.newscientist.com 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode