Nebylo by světa bez katastrof ...

Už 40 let se hledá jaderná bomba USA v Grónsku

11.11.2008 18:26

z Novinek Seznamu a z iDnes (originální článek BBC)

USA ztratily v Grónsku jadernou bombu, nikdy se nenašla

Po havárii bombardéru B-52 se našly jen tři bomby. 
Po havárii bombardéru B-52 se našly jen tři bomby. foto: Profimedia

 

Před čtyřiceti lety se ztratila ze zříceného amerického bombardéru v severním Grónsku jedna ze čtyř jaderných bomb, které měl letoun na palubě. BBC zjistila z dosud utajovaných dokumentů, že se ji nikdy nepodařilo najít. Spojené státy přitom vždy tvrdily, že se našly všechny bomby.

 

Pentagon se v časech studené války chystal na případný jaderný útok tehdejšího Sovětského svazu proti Spojeným státům. Od roku 1960 bombardéry vyzbrojené jadernými hlavicemi neustále kroužily nad Grónskem a byly připraveny na odvetnou cestu do Ruska. Pentagon se domníval, že Sovětský svaz by v případě nukleárního konfliktu mohl na základnu udeřit jako první. Grónsko patří k Dánsku, kterému byl transport jaderných zbraní přes jeho území tajen. Jedna z misí z počátku roku 1968 však měla potíž a stroj se nedaleko základny zřítil.

Strategický bombardér B-52 se podle všeho kvůli technické poruše zřítil 21. lednu 1968 u americké letecké základny v Thule. Následovaly měsíce hledání i nejnepatrnějších úlomků trosek, přičemž bylo posbíráno na dvě miliardy litrů ledu, z nichž mnohé obsahovaly radioaktivní látky. Explodovaly některé výbušné komponenty bomb, nikoliv ale jaderná zařízení.

Našlo se jen propálené místo v ledu

Dobová armádní zpráva hovoří o tom, že vybuchly některé součásti systému bomb, exploze se ale nedotkla samotného jaderného zařízení. USA vždy tvrdily, že se našly všechny čtyři bomby. To ale vyvrací americké dokumenty, které byly na žádost BBC odtajněny na základě zákona o svobodnému přístupu k informacím. Jeden takový z konce ledna zmiňuje začernalé místo ve znovu zamrzlém ledu se stopami po padáčku. "Domněnka, že něco jako primární nebo sekundární (části bomby), led propálilo," píše s v něm.

Do dubna se rozhodlo o vyslání ponorky Star III, aby pátrala po ztracené bombě se sériovým číslem 78252. Další dokument doplňuje: "Skutečnost, že tato operace zahrnuje pátrání po ztracené zbrani nebo její části, znamená důvěrný postup NOFORN (z angl. Nesmí být prozrazeno žádné cizí zemi).

Přitom krátce po začátku vyšetřování se objevila ve spisu zpráva, že na znovu zmrzlém ledu byla v jednom místě viditelná černá skvrna a kolem otisky padáku, s jejichž pomocí se bomby shazují. "Lze uvažovat o něčem, co se táním propadlo ledem," cituje server armádní zprávu.

Pátrání ztěžovaly technické problémy, s blížící se zimou oblast zamrzala a Američany pomalu postihla hrůza. Kromě toho, že bomba obsahovala nebezpečný uran a plutonium, prozrazovala také nový design a technické specifikace vyvinutých bomb.

Nakonec bylo od pátrání upuštěno. Dokumenty naznačují nemožnost prohledat celou oblast, na níž byly trosky roztroušeny. Tři atomové bomby se podařilo najít. Američtí odborníci nakonec usoudili, že radioaktivita zejména ze čtvrté bomby se v tak ohromném množství vody rozpustila a že žádné nebezpečí nehrozí.

Ani americká ani dánská strana se k odhalení BBC zatím nevyjádřila. Stanice nicméně zkontaktovala některé lidi, kteří se na pátrání podíleli. Jeden z nich, bývalý designér bomb v laboratořích v Los Alamos William Chambers řekl, že "panovalo zklamání z toho, co by se dalo nazvat neúspěch získat zpět všechny komponenty. Bylo by obtížné pro kohokoliv utajované části objevit, jestliže jsme to nedokázali my."

Grónsko je součástí Dánského království se samosprávou ve vnitřních záležitostech. V kompetenci Dánska zůstala zahraniční politika, obrana a spravedlnost. Žije zde kolem šedesáti tisíc obyvatel.

Základna v Thule patří do systému včasného varování, který umí radarem sledovat nepřátelskou balistickou střelu a předpovědět směr jejího letu. Podobná zařízení armády USA jsou například na Aljašce, v Kalifornii nebo ve Velké Británii.

 

Americký bombardér B-52

 

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode